TARİHÇE
İlk çağlarda Sincik’in içinde bulunduğu Adıyaman ve Kahta yöresinde bir çok devlet egemenlik kurmuştur.Hititler,Hurriler ve Mitaniler M.Ö. 1600-1000 yıllarında bu yöreye hükmetmişlerdir.M.Ö. 69 M.S. 72 senelerinde bu yörede kurulan Kommagene Krallığından sonra Sincik ve çevresinde Roma imparatorluğu,Bizans İmparatorluğu dah sonra Selçuklu ve Osmanlı Devleti hakim olmuştur.
1954’e kadar Malatya’ya bağlı bir nahiye olarak kalmıştır.1954’ten 1990 yılına kadar Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı bir köy iken 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Coğrafi Yapısı
Sincik ilçesi Adıyaman’ın 70 km kuzey doğusunda yer almaktadır.Kuzeyinde Malatya kuzeydoğusunda Pütürge doğusunda Gerger güneyinde Kahta güneybatısında Adıyaman ve batısında Çelikhan ile çevrilidir.İlçemiz 1325 metre rakıma sahiptir.İlçe rakımı güneyden kuzeye doğru artmaktadır.Sincik dağlık ve dağınık bir araziye sahip olup Güney doğu Toros dağlarının güney kesimindeki dağ ve tepelerinde oluşmaktadır.Sincik’in en yüksek dağı kuzeydeki Türk Dağı’dır.(1608 m).Nemrut Dağı ise Sincik’in doğusunda yer alıp kuş bakışı olarak Kahta’dan çok Sincik’e yakındır.
Sincik’te bozkır iklimi özellikleri hüküm sürmektedir.İlçede kışlar çok soğuk ve kar yağışlı,yazlar ise çok sıcak ve kurak geçer.Yazlar sıcak olmasına rağmen,rakım yüksek olduğundan kısmen bir serinlik hakimdir.Sincik’te Kıran,Aksu ve Yarpuzlu (Birimşe) çayları bulunmaktadır.İlçemiz,Doğu Anadolu Fay Hattının Hatay-Mersin uzanan fay parçaları üzerinde birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır.
Yüzölçümü ve Arazi Dağılımı :
İlçemiz yüz ölçümü364 km2’dir.Bu miktar ilin yüz ölçümü içerisinde 4.78’lik bir yüzdeye sahiptir.